Готическо изкуство

Готическото изкуство е най-силно изразено в скулптурите, витражите, фреските и илюстрациите към ръкописи.

За най-ранните образци на готическо изкуство се смятат скулптурите, създавани за катедрали и абатства. След това започва създаването на все повече творби, свързани със сюжети от Стария и Новия завет. Характерният образ на Дева Мария от византийските икони преминава в по-земен - на изтънчена и смирена дама и любяща майка, прегръщаща детето си.

С разрастването на градовете и развитието на търговията и икономиката, светският аспект в готиката набира сила редом с християнските творби. Буржоазната класа все повече започва да се интересува от многото напоследък скулптури, витражи и илюстрации. Увеличаващата се грамотност и развитието на литературата довеждат до навлизането на светските елементи в изкуството. Днес много от имената на творците от този период са известни, тъй като поради увереността, която им е вдъхната от развитието на културата, произведенията им не остават анонимни.

 Развитието на започва през 1140 във френската област Ил дьо Франс (областта около Париж) като наследник на романския стил. През 14 в. готиката постепенно замира, отстъпвайки пред Ренесанса.

Готическата скулптура произхожда от ранния колосален и удължен стил, отчасти все още повлиян от романския стил. Връзката с гръцките и римски модел личи от драпериите, лицевите изражения и позите на фигурите.

Първите образци на готически скулптури са създадени през средата на 12 век във френската провинция Ил дьо Франс, когато Або Суже построява абатството Сен Дени, считано за първата готическа сграда. Преди това в тази провинция скулптурното изкуство няма традиции, поради което скулптурите са донесени от Бургундия, където са създадени революционни скулптури служещи за колони - нововъведение, което по-късно определя модела.

Идеите се разпространяват и извън Франция. В Германия от 1225 се появяват такива скулптури в Бамбергската катедрала и впоследствие на много други места. В Англия разпространението на такива скулптури се ограничава до гробниците. В Италия все още има влияние от Класическото изкуство, но и Готиката се появява в орнаментите на амвоните в църквите на Пиза и Сиена. В централна и западна Европа, макар и скрити от погледите на хората (например подпиращи пейките в храмовете) много често могат да бъдат открити каменни пластики с изображения, взаимствани от фолклора - мизерикорди.

 

 





{START_COUNTER}